Sunday, January 30, 2011

hobi mengarut....

Posted by suhailie at 11:29 PM 1 comments
disebabkan bosan, aku telah membeli banyak cerita korea...tapi, masalahnya beli banyak banyak terus simpan jadi koleksi...jadi bila nak tengok? simpan je kot....antaranya...

1.

dengar kata mcam best...tapi 1 cd pun x terbuka lagi

2.

berapa cd pun x pasti..dia kata must watch!!! so hamba beli aje... mengikut kata kata review tu lah

3.


ni beli sebab ade Rain...hehe...

ni baru antara dvd y baru dibeli..banyak lagi tu..ishhh

Doa..

Posted by suhailie at 11:28 PM 0 comments
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Segala puji bagi Allah Tuhan pentadbir seluruh alam. Selawat dan sejahtera semoga dilimpahkan ke atas junjungan besar Nabi Muhammad yang semulia-mulia pesuruh-Nya, serta ke atas keluarga dan sekalian sahabat-sahabatnya.

Ya Allah, wahai Tuhan kami, hidupkan kami dengan iman, matikan kami dalam iman, serta masukkan kami ke dalam syurga bersama-sama iman.

Ya Allah, ya Tuhan kami, ampunilah segala dosa kesalahan kami dan dosa-dosa kesalahan kedua ibu bapa kami, serta kesihanilah kedua ibu bapa kami sebagaimana mereka berdua mengasihani kami semasa masih kecil.

Ya Allah, akhirilah umur kami dengan kesudahan yang baik dan janganlah kiranya Engkau akhirkan umur kami dengan kesudahan yang tidak baik.

Ya Allah, ya Tuhan kami, janganlah kiranya Engkau pesongkan iman kami sesudah Engkau kurniakan kepada kami petunjuk. Anugerahilah kami rahmat kerana sesungguhnya Engkau Maha Pengurnia.

Wahai Tuhan kami, kurniakanlah kepada kami kebaikan di dunia ini dan juga di akhirat, dan peliharalah kami daripada azab neraka.

Semoga Allah mencucuri rahmat dan sejahtera ke atas junjungan kami Nabi Muhammad dan ke atas seluruh keluarga dan sahabat-sahabat baginda. Dan segala puji itu tertentu bagi Allah, Tuhan pentadbir seluruh alam.

Friday, October 22, 2010

feeling...

Posted by suhailie at 5:28 PM 2 comments
da lama da blog ni terabai...bila ade sesuatu yang nak diceritakan dan tak semua orang disekeliling memahami,blog la tempat nak luahkan perasaan....feeling? macam tak berapa elok je rasa... dan semuanya berkaitan dengan PREGNANCY....

1...da setahun lebih after 1st miscarriage..and i still not pregnant...after melalui pelbagai soalan soalan yang membina n soalan bodoh di sekeliling,terasa pasrah n serahkan sahaja kepada ALLAh ketentuanNyA ni...dalam jangka masa setahun ni,banyak soalan yang mengguris hati....and u (person arround me, please alert if you want to ask me something......)....kadang kadang persoalan korang tu betul betul mengguris hatiii....soalan soalan y di kategorikan soalan bodoh yang selalu aku dengar...

a) bila nak ngandung?

jawapan : ko ingat aku tahu ke bila tarikh nak ngandung...itu kan ketentuan Tuhan...

b) mana anak ?

jawapan : ko pernah ke nampak aku ngandung or pernah ke aku bg tahu ko aku mengandung?

c) sue, bila nak ngandung? rancang ke? tak yah la rancang2...

jawapan : bila nak ngandung tu urusan Allah.rancang? pernah ke aku kata kat kau yang aku tak nak anak? as long aku tak pernah kata aku tak nak anak,mean aku memang nak....

actually itu adalah antara soalan2 y perlu aku lalui sepanjang perkahwinan ini....masa mematangkan fikiran...lama kelamaan diri ni dah jadi imune dengan soalan2 begitu n diri jugak dah boleh control perasaan n emosi....siap boleh nasihatkan orang lagi..hehe...BUT,...

2...sejauh mana tulusnya hati ini?

a) bila dpat tahu rakan terdekat mengandung?
gembira?secara jujur,bila dapat tahu sesorang tu mengandung,seboleh bolehnya tak nak tanya lebih2...why? cemburu atau dengki? semuanya bukan.....perasaan yang wujud adalah ...."bila aku nak mengandung? kenapa aku tak ngandung?" ....SEDIHHHHHH...
tapi..jangan salah faham,bukan rasa sedih atas kemengandungan orang lain,tetapi,rasa sediah atas ketertakmengandungan diri sendiri.......

b) bila kawan kawan deliver baby?

really happy and i wish i can have it too.....actually, apabila tahu seseorang mengandung atau bersalin, perasaan sedih dan kecewa dalam diri sendiri mengatasi rasa gembira terhadap orang lain....is it normal?

3...selamatkah aku sebagai seorang isteri?

takut nak bertanya dan memulakan bicara...apa perasaan sang suami? sampai bila? adakah perasaannya tidak akan pudar....insyaallah doakan saje....spnjang kesukaran ni, suuami sangat memahami.. thank god i found you.....


mood ;)and ;(

1...my lovely sister,kak ana dah mengandung setelah 7 tahun kahwin...menitis air mata kegembiraan...semoga mereka berdua sihat dan kuat...tak sbar tgu kelahiran anak buah maksu ni...dah 7 thun maksu tgu.....

2....kak ngah ngandung anak yang ke 4...hampir seusia ngan baby kakna...but...this happiness not longer....baby baru 2 hari lepas gugur...baby tak cukup sihat n kuat....doktor pun kata 50-50....

3...fizah dah mengandung? aku kahwin dulu sebelum dia....ermmmm..takpe la da rezeki dia..jaga kandungan bebaik.tak cita pun kat aku y dia ngandung.....samapi ati..hehe...tapi kalau dia cite aku lak sdih..ermmm elok gak tahu dr orang lain...

4...dayah n sari da ade bby? huh! tgu my turn lak ye...tak sabar nak ade anak macam diaorang gak......kalau dpt ank pompuan ble berbesan...ewahhh berangan...

5....zura ngandung kembar? amazing!!! bukan senang nak dapat baby kembar....syiokknya.....pasni menace da ade 2nd keturunan.....

end.

Thursday, August 19, 2010

new york cheese cake

Posted by suhailie at 2:50 PM 4 comments
Ha ni resepi tuk pn Aesha dan sekelian alam yang dah banyak kali minta resepi kek ni....so aesha,as i promise..tapi lambek plak nak tunai promise....



bahan A
500g cream cheese ( keluarkan lbh kurang 1 hour sblm guna)
200g gula castor

bahan B
40 g tepung gandum

bahan C
2 biji kuning telur
1 biji telur

bahan D
100g whipping cream
100g cream anchor

bahan E
2 biji putih telur ( whip until soft peak)

biscuit base
200g marie biscuit/oreo
100g melted butter

method
1. press the biscuit base onto the bottom of springfoam pan
2. Cream (A)until light and add in (B).mix untill well blended.
3. Add in (c) cream until smooth. Add in (D) cream until well combined.
4. Whip E untill soft peak and add it into the above mixture untill well incorporated.
5. Pour the cheese mixture over the prepared biscuit base
6. bake at 180c for 10 min, then continue 140c for 1hour15min (or until light brown)

gambar2 brg yang digunakan

anchor cream UHT WHIPPING


cream cheese



cake ni mesti dibakar guna kaedah waterbath...
springform mesti dibalut ngan aluminium foil supaya tak dimasuki air masa wat waterbath...

water bath mean... masukkan loyang springfoam dalam loyang lain yang berisi air..



sila buat ye aesha....

Sunday, July 25, 2010

house renovation....part 2

Posted by suhailie at 11:50 PM 2 comments
umah ni tak siap siap renovate...dulu kata ambil masa 2 minggu n paling lama pun 3 minggu... sekarang ni da 3 minggu...ntah la...

ni la gupe wrought iron tul grill depan...i like...besar grill ni...alhamdulillah da siap pasang da grill ni





ni table top yang lum siap sepenuhnya lagi....



finally ko pasang gak kitchen cabinet ni....kitchen cabinet ni aku yang pilih colour..tapi rasa macam terlalu simple la pulak...but,colour cithen cabinet ni membuatkan dapur nampak besar






kontraktor tu kata umah siap selasa..kalau tak siap gak, tak tahu lah..tidur dikelilingi batu bata la nampaknya...

today feeling.....

Posted by suhailie at 10:47 PM 0 comments
1.. i want to feel like this!!!

why? supaya lebih disayangi dan diutamakan....
if not ? i feel such a loser.. no value to others..

2.. feel so sad

why..its hard to explain...sometime apa yang dirasa di dalam hati tak boleh nak diceritakan dan diluahkan..mungkin ia selamat tersimpan di dalam hati...sakit sendiri dan tidak menyakiti org lain...life owh life



3..feel so tired

so tired after cleaning, throwing and packing some stuff..badan ni dah tak larat..kalau lah ade pembantu...kadang2 rasa mcm tenaga ni melebihi kemampuan lelaki..harini je hari yang boleh nak kemas2 barang tuk pindah..kalau hari lain da tak larat..lain la kalau aku ni surirumah..boleh buat siang2..

4..feel so worried
why? rumah tak siap lagi..owner rumah sewa da kol suruh keluar cepat...
worried? -- barang kat umah sewa tak siap packing lagi...macam tak boleh nak lalui semua ni....


5..feel "something" yang sangat sukar untuk digambarkan..berat hati ni..can i cry? already...kacau bilau perasaan dikala ni..better go to sleep..



CONCLUSION...
macam mana nak ngandung kalau emosi tak stabil..badan letih..hati bercelaru

Monday, July 19, 2010

EMO...fesbook2

Posted by suhailie at 11:06 PM 11 comments

1... ish tolonglah,ko kalau jenis yang bertudung,sekolah agama lak tu,please la jangan duk letak gambar ko tak bertudung dalam fesbook..bukan la nak menghalang,tapi tetibe rasa macam tak proper..fine kalau ko memang tak bertudung,ni tak...ko duk posing dalam bilik sorang2 n amik gambar sambil buat pose yang menghairahkan....perlu ke? then bleh kata tetiap ari ko kuarkan ayat2 agama kat fesbook...

2...ni sorang lagi,malu tul rasa bile tengok gambar die ni...erm badan memang berisi,then pakai cekci cekci,buat pose menghairahkan lak kat profile picture..ishhh macam tak sesuai jek..then tahu la ade boipren,rasanya macam tak perlu lah nak tunjuk gambar2 peluk2 ngan boipren....

3...ni sorang lagi...aku tau la kawan aku reject cinta ko..tapi xyah la setiap ari nak tulis "siapa masih single?saya sedang mencari teman idup?"..pastu memarah orang yang tak single bagi comment kat dia...macam sumthing wrong jek..huh nasib tak pernah comment kat ko....

4...ni ade lagi satu....dulu ngan awek lama,heboh tulis she's the one lah,my truly love la...ape2 lagi la..then tetibe ade awek lain,tulis la pulak," i can't live without her "..ceh...nampak ngat playboy ko....banyak nye gepren...pastu siap tunjuk g makan angin kat tempat peranginan....berpeluk peluk ngan lelaki tak pakai baju,pompuan pakai pakaian sependek2 pendeknya...ish....

5...satu nasihat tuk fesbooker,jangan la heboh duk bagi tau..."tinggal sorang lagi kat umah malam ni", "on da nak g ****",....memang nampak ringan,tapi tahu ke kite apa yang akan berlaku kat diri kite bile orang tahu kite bersendirian..jangan sentiasa bersangka baik, be more alert.....

6...tu je la bebelan tuk luahkan perasaan..bukan nak comment org sentiasa,tapi apa yang berlaku macam tak proper....jadi baik luah kat sini dari luah ngutuk2 ngan orang lain...ermmmm
 

Daisy's Day... with LoVe Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal